Vysoký krevní tlak

Za vysoký krevní tlak se v dospělosti považuje trvalé zvýšení krevního tlaku na hodnoty 140/90 mm Hg a více. Hypertenze může být esenciální (90-95 %) nebo sekundární (5-10 %). U esenciální hypertenze neznáme primární příčinu. Podílí se na ní kombinace genetických faktorů, vlivů zevního prostředí a poruch vnitřních regulačních mechanismů. Sekundární hypertenze je způsobena onemocněním určitého orgánu (ledvin, nadledvinek, štítné žlázy). Co dělat pro zlepšení VKT:
  1. Redukce váhy - nadváha zatěžuje srdce, zvyšuje krevní tlak a zrychluje tepovou Žádoucí je snížit tělesnou hmotnost o 10-15 %, případně cvičením nahradit tukovou tkáň svalstvem.
  2. Nekouřit.
  3. Omezit příjem alkoholu - povolená denní dávka alkoholu je 1 pivo nebo 2 dcl vína u mužů, poloviční dávky u žen.
  4. Omezit pití kávy.
  5. Omezení přívodu sodíku - snížení množství kuchyňské soli na 5-6 g denně, a to přímo solením potravin, ale i omezení potravin s vysokým množství soli (uzeniny, paštiky, nakládaná zelenina).
  6. Dostatečná konzumace potravin bohatých na draslík a hořčík (ovoce, zelenina, ryby).
  7. Pravidelný aerobní trénink - rychlá chůze, jízda na kole, běžky, plavání - alespoň 30-45 minut obden.
  8. Relaxační terapie (dechová cvičení, psychoterapie, jóga apod.)
  9. Pokud to zdravotní stav dovolí, vysadit léky zvyšující krevní tlak - např. léky tišící bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik, hormonální antikoncepci, kortikoidy, tricyklická antidepresiva a další.
 

Vysoká hladina krevních tuků

Nízkocholesterolovou dietu je nutno dodržovat dlouhodobě, nejlépe trvale. Základem je vyvážený příjem základních živin, přiměřené stravování (doporučeno 5x denně), pitný režim (2-3 litry denně) a pravidelný pohyb.

Dietní a režimová opatření ke snížení hladiny cholesterolu

  • strava by měla být tvořena z 15 % bílkovinami, 50-55 % sacharidy a 30-35 % tuky
  • spotřebu alkoholu je třeba omezit na maximálně 20 g alkoholu na den u mužů a 10 g alkoholu na den u žen (0,5 l piva nebo 2 dcl vína u mužů na den, u žen poloviční dávky).
  • výrazně omezit příjem živočišných tuků na 1/3, podíl rostlinných a rybích tuků by se měl zvýšit na 2/3 celkového příjmu tuků
  • je nutné se vyhýbat dlouhodobé konzumaci mastných kyselin obsažených v trvanlivém pečivu, náhražkách čokolády, v některých polevách a v nekvalitních cukrovinkách
  • doporučená je také konzumace potravin s obsahem omega 6 a 3 mastných kyselin obsažených v rybách, lněných semínkách, olivovém oleji
  • vhodným způsobem úpravy pokrmů je vaření, dušení, popřípadě grilování
  • dostatečný příjem ovoce a zeleniny obsahující dostatek vitaminů, minerálních látek a vlákniny - do jídelníčku bychom měli denně zařadit 400-500 g zeleniny
  • u pacientů s nadváhou a obezitou je nutná redukce hmotnosti
  • pravidelné aerobní cvičení alespoň 4-5x týdně po dobu 30-45 minut (rychlá chůze, jízda na kole, plavání, rotoped)

Léčba cukrovky 2. typu

Diabetická dieta:

  • je v podstatě ekvivalentem racionální stravy, která poskytuje přibližně 15 až 20 % energie v podobě bílkovin, 45 až 60 % energie v podobě sacharidů (polysacharidy, ne jednoduché cukry) a 30 % v podobě tuků
  • doporučuje se, aby obsahovala dostatečné množství vlákniny, minerálů, stopových prvků a vitaminů
  • vhodné je omezení příjmu soli (méně než 7,5 g/den – což v praxi znamená, že stačí pouze nedosolovat)
  • upřednostňuje se rozvržení denního příjmu potravy do více jídel
  • množství přijaté energie má být takové, aby u obézních vedlo k postupnému snižování hmotnosti a u pacientů s odpovídající hmotností umožňovalo její udržení (cílem je snížení tělesné hmotnosti o 5 až 10 % a zejména následné udržení snížené váhy)

Dlouhodobá fyzická zátěž vytrvalostního charakteru:

  • zlepšuje inzulinovou senzitivitu, kompenzaci diabetu a profil lipidů v séru
  • pohyb je také nezbytnou podmínkou pro snížení hmotnosti, resp. udržení doporučené tělesné hmotnosti
  • nejvhodnějšími sporty jsou rychlá chůze, zejména v kopcovitém terénu, běh, plavání, jízda na kole a běh na lyžích

Zanechání kouření

(či alespoň významné omezení)

Křečové žíly

Projevy žilní nedostatečnosti

Žilní nedostatečnost se zprvu nijak viditelně neprojevuje, můžete vnímat pocity těžkých nohou, bolesti nohou nebo křeče dolních končetin. Později dochází k přetížení povrchového žilního systému, žíly se postupně rozšiřují a dochází ke vzniku křečových žil.

Prevence křečových žil

  1. Každý den, třeba i v průběhu dlouhého stání či sezení v zaměstnání, si najděte trochu času na pohybovou aktivitu dolních končetin. Vhodné jsou i krátké přestávky na chůzi. Vyvarujte se jednostranné statické zátěže dolních končetin, jako je dlouhé stání a sezení.
  2. Udržujte často dolní končetiny ve zvýšené poloze. Choďte v botách s nižším podpatkem.
  3. Neseďte s překříženýma nohama.
  4. Nenoste oblečení stažené v oblasti třísel či kolen. V chladných měsících je vhodné nošení kompresních punčoch, které se navlékají ráno na lůžku, před svěšením nohou.
  5. Dbejte na hygienu dolních končetin a masírujte je od chodidel směrem vzhůru až na stehna. Sprchujte nohy a lýtka střídavě teplou a studenou vodou. Vyvarujte se přímého působení tepla na dolní končetiny (slunění, podlahové vytápění, horké koupele).
  6. Udržujte si optimální tělesnou hmotnost a sportujte. Pravidelná chůze, jízda na kole a plavání podporují žilní návrat krve k srdci. Stravujte se podle zásad zdravé výživy (hodně ovoce, zeleniny a dostatečná hydratace)

Dna /hyperurikémie/

Hyperurikémie je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Při vyšší hladině dochází k jejímu vysrážení a tvorbě krystalů, které se nejčastěji ukládají v okolí kloubů a v ledvinách. V počátcích se nemoc vůbec neprojevuje, ale může náhle propuknout v záchvat, doprovázený velkou bolestí v kloubech či ledvinách. Tento záchvat může způsobit nestřídmost v jídle, alkohol, stres, přepracování či únava. Při nedodržování diety či neužívání léků může dojít k poškození kloubů, vzniku ledvinových kamenů a dalším metabolickým poruchám (cukrovka, obezita, zvýšená hladina cholesterolu, vysoký tlak a onemocnění oběhového systému).

Dodržujte tyto zásady:

  1. dodržujte dietu, která se skládá z doporučených potravin, nepřejídejte se, nepijte alkohol
  2. pijte dostatečné množství tekutin (2-3 litry za den)
  3. snažte se minimalizovat stres

Doporučené potraviny:

  • nápoje - voda, slabý ovocný čaj, voda s ovocnou šťávou
  • tuky - rostlinné tuky a oleje
  • mléčné výrobky - mléko, nízkotučné sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí
  • zelenina a ovoce - čerstvá zelenina a ovoce, hlávkový salát, kompoty, brambory
  • obiloviny - těstoviny, kukuřice, moučné pokrmy
  • pečivo - bílé i tmavé
  • pochutiny - mléčné koktejly, ovocná zmrzlina, puding, želatinové dorty, sušenky
  • koření - petrželová nať, kopr, pažitka, kmín, majoránka

Potraviny v omezeném množství:

  • nápoje - minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína, vinný střik
  • tuky - máslo
  • ryby - sladkovodní
  • maso - maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso
  • mléčné výrobky - smažený sýr
  • vejce - smažená vejce, vařená vejce
  • zelenina, ovoce - květák, houby
  • obiloviny - rýže
  • pečivo - tvarohové a bramborové knedlíky
  • pochutiny - tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy

Potraviny nevhodné:

  • nápoje - silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína
  • tuky - živočišné tuky a bílkoviny
  • ryby - mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček, olejovky, sardelky, očka, korýši
  • maso - vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové vývary a extrakty, zvěřina, tučné uzeniny
  • mléčné výrobky - plísňové a tučné uzené sýry
  • zelenina, ovoce - špenát, kapusta, křen, česnek, růžičková kapusta
  • luštěniny - hrách, čočka, fazole
  • pochutiny - čokoláda, marcipán
  • koření - ostrá koření, hořčice

Léčba Warfarinem

Warfarin je lék, který snižuje srážlivost krve. Předepisuje se k prevenci vzniku krevních sraženin. Většinou se užívá dlouhodobě, někdy dokonce doživotně. Používá se k prevenci a léčbě srdečních a cévních nemocí, po operacích srdce, při trombóze dolních končetin, u plicní embolie a po opětovném výskytu krevních sraženin.

Dietní doporučení spočívá v udržení vyváženého příjmu vitaminu K. Vysoká hladina vitaminu K tlumí účinek Warfarinu a zvyšuje tak riziko krevních sraženin. Naopak nedostatek vitaminu K vede k tvorbě podlitin a modřin, projevuje se zvýšenou krvácivostí dásní, krvácením z nosu, případně silnější menstruací nebo výskytem krve v moči a stolici.

Při léčbě Warfarinem musí být příjem vitaminu K vyvážený, bez výrazných výkyvů, protože takto zajistíme stabilní účinek Warfarinu. Strava při této léčbě by měla vycházet z dlouhodobých stravovacích zvyklostí každého pacienta. To znamená, že není na místě radikální změna k "lepšímu stravování".


Pozor na:

  • potravinové doplňky obsahující vitamin K,
  • velké dávky zelených a bylinných čajů (především kopřivového),
  • větší dávky rostlinných olejů s přidaným vitaminem K (především sojového),
  • alkohol i v malém množství může ovlivnit účinek léku,
  • léky bez lékařského předpisu,
  • kouření může ovlivňovat metabolismus Warfarinu,
  • multivitaminové preparáty - velké dávky některých vitaminů ovlivňují účinek Warfarinu,
  • průjmové, horečnaté onemocnění.

Potraviny se podle obsahu vitaminu K dají rozdělit na:

1. potraviny s vysokou hladinou vitaminu K

  • zelený čaj
  • bylinky
  • špenát
  • řapíkatý celer
  • brokolice
  • kapusta
  • zelí bílé a kysané
  • hlávkový salát
  • fazolové lusky

2. potraviny s nízkou hladinou vitaminu K

  • kořenová zelenina
  • brambory
  • rýže
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • houby
  • cuketa
  • jáhly
  • pohanka
  • ryby
  • mléčné výrobky
  • ovoce
  • luštěniny
  • vejce